Hoe maak ik een buyer persona en wat moet ik hierover weten?

Leestijd: ongeveer 3 minuten 25 november 2020 0 reacties

Tip: gebruik een CRM systeem voor een goed overzicht van al je relaties. Top 2:
(1) Silvasoft.nl  (2) AFAS

Bij het segmenteren van klanten zou je altijd een buyer persona moeten opstellen. Een computer is goed in het analyseren van data, maar wij mensen willen data nu eenmaal een menselijk gelaat geven. Net zoals we onze huiskat al eens behandelen als een antropomorf wezentje waar we gerust even mee kunnen kletsen, moeten we ook data personifiëren. Dit doen we door middel van een buyer persona.

Betekenis van een buyer persona

De buyer persona is een archetype van een bepaalde gebruiker. Bij het segmenteren van klanten, wat tegelijkertijd op talloze domeinen gebeurt, bekomt men een afgelijnde groep van personen die een aantal kenmerken gemeen hebben. Toch zullen zij hier en daar ook verschillen, zeker nu elke mens uniek is. Voor de buyer persona karakteriseren we dit gemiddelde. Buyer persona’s ontstaan natuurlijk niet zomaar. Ze zijn altijd het gevolg van een diepgaander onderzoek binnen elk segment.

Een buyer persona bestaat dus niet echt, maar wordt wel als een echt persoon beschreven. Een buyer persona helpt vooral om een doelgroep beter te begrijpen en zorgt ervoor dat mensen beter begrijpen wie de personen zijn die verscholen gaan achter de data in een bepaald segment.

Opstellen van een buyer persona

Bij een buyer persona is het belangrijk om objectieve data in menselijke gedragingen te gieten. Als een segment bijvoorbeeld bestaat uit twintigers, zouden we kunnen zeggen dat onze persona 25 jaar oud is. Als de doelgroep vooral in een stedelijke omgeving woont, kunnen we zeggen dat de persona in Rotterdam woont. En als ze ecologisch zijn ingesteld, nemen we aan dat de persona geen auto heeft.

Data uit het CRM-systeem Kenmerken van de persona
Twintiger 25 jaar oud
Mannelijk Zijn naam is Martijn
Woont in een stedelijke omgeving Woont in een flat in Rotterdam
Heeft een laag inkomen Werkt als kassabediende in de lokale supermarkt
Ecologisch ingesteld Heeft geen auto
Gaat graag uit eten Gaat elke twee weken eens naar een leuk restaurant. Zou het vaker willen doen, maar door zijn laag inkomen moet hij spaarzaam zijn
Is sportief ingesteld Gaat na het werk naar de fitness

De buyer persona extra tastbaar maken

Nu hebben we een aantal kenmerken van onze persona genoteerd, maar het werkt nog beter wanneer we de buyer persona echt als een mens gaan beschrijven en niet als een opeenstapeling van kenmerken. Daarom werkt het goed om een foto op de buyer persona te kleven en gewoon heel helder uit te schrijven hoe een alledaagse dag van deze persona eruitziet. Wij deden dit bijvoorbeeld voor bovenstaande persona.

Martijn is 25 jaar en woont alleen in zijn flat in Rotterdam. Hij heeft een lange shift in de lokale AH achter de rug. Vandaag heeft hij zijn personeelskorting gebruikt om wat boodschappen in te slaan. ’s Avonds kookt hij zo lekker goedkoop zodat hij dit weekend eens lekker uit eten kan met vrienden. Hij moet nu eenmaal goed nadenken over zijn uitgaven. Daar maakt hij zich zorgen over terwijl hij de bus naar huis neemt. ’s Avonds fietst hij naar de fitness en laat hij alle zorgen los.

Buyer persona’s zijn om uiteenlopende redenen nuttig

Na het creëren van de persona’s kunnen ze aan het CRM-systeem worden gelinkt. Die informatie is heel handig voor wie het systeem gebruikt omdat het echt helpt om hun contactpersonen beter te begrijpen en te weten hoe ze werken en leven. Het een en ander kan hierbij ook worden geautomatiseerd, denk maar aan passende afsluitingen die aansluiten bij je buyer persona.

Dezelfde informatie kan echter ook op andere domeinen worden gebruikt. Het helpt marketeers bijvoorbeeld om hun marketingmiddelen specifiek op hun doelgroep af te stemmen. Productontwikkelaars kunnen zich dan weer nadrukkelijker op specifieke doelgroepen focussen.

CRM software van Silvasoft

CRM software van Silvasoft

De best gewaardeerde crm systemen van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft CRM systeem € 3,95
Ongelimiteerd
Inclusief app
30 dagen gratis
(14 reviews)8.4/10
CRM in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
Sales automation
+ Boekhouding & HRM
(5 reviews)8.8/10
SuperOffice CRM systeem € 44,- p/m
Incl. agenda & e-mail
30 dagen gratis
Deskundige helpdesk

Vergelijk alle crm systemen op prijs, reviews en functies!

Tags:

buyer persona, doelgroepbenadering

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie