Wat is big data?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 27 augustus 2020 0 reacties

Tip: gebruik een CRM systeem voor een goed overzicht van al je relaties. Top 2:
(1) Silvasoft.nl  (2) AFAS

Big data is de naam die wordt gegeven voor ontzettende grote hoeveelheden data of gegevens die een verregaande complexiteit vertonen. In ons artikel over datamanagement hadden we het al over de kenmerken van data. Samengevat kunnen we stellen dat data bestaat uit getallen, symbolen of andere gegevens die nog ongestructureerd zijn en waarvan het nog niet aangetoond is of en in welke mate ze samenhang vertonen.

Wanneer is er sprake van big data?

De benaming big data is vooral in de literatuur ontstaan en het is niet duidelijk wat de scheidingslijn vormt tussen data en big data. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er verschillende kenmerken die big data typeren, maar het is anderzijds niet zo dat er aan alle kenmerken moet zijn voldaan. Ook hier blijft het allemaal een beetje subjectief. Deze kenmerken zijn:

  • Er moet een grote variatie zijn in data, waarbij verschillende bronnen elkaar kunnen tegenspreken en de verwerking van de data heel complex kunnen maken
  • Er moet een grote variatie zijn in de kwaliteit van data, waarbij de ene bron betrouwbaarder is dan de andere
  • De data moet complex zijn en het mag niet eenvoudig zijn om data van verschillende bronnen met elkaar te combineren
  • Er moet sprake zijn van een grote hoeveelheid data
  • Er moet sprake zijn van een grote snelheid waaraan de data binnenkomt
  • De data moet ongestructureerd zijn en niet zomaar in een traditionele database kunnen worden opgenomen

Wat big data exact is, is al langer voer voor discussie. Hoe dan ook wordt onder big data de informatie begrepen die door de Amerikaanse spionagedienst NSA worden verwerkt. Hierbij komen gegevens van Google, Facebook, telefoongesprekken en dergelijke meer aan grote snelheden binnen. Volgens de meesten vallen hieronder ook de gegevens die bedrijven als Google en Facebook verwerken, met name omdat ze talloze applicaties hebben waarbij zij telkens opnieuw gegevens ontvangen. Als ze slechts één platform hadden en op één manier consistente gegevens zouden ontvangen, zou er echter geen sprake zijn van big data (hoewel ze grote hoeveelheden gegevens verwerken).

Wat is het nut van big data?

Big data maakt het mogelijk om heel complexe verbanden te leggen en daardoor beter de toekomst te voorspellen. Grote winkelketens als Walmart gebruiken big data bijvoorbeeld om de marktvraag te voorspellen of om heel persoonlijke aanbiedingen uit te brengen. De NSA gebruikt het dan weer om risico’s voor de nationale veiligheid op te sporen. Tijdens de coronapandemie werd big data dan weer gebruikt door LynxCare, dat wereldwijd informatie verzamelde en verwerkte om sneller zicht te krijgen op de werkzaamheid en risico’s van toegepaste behandelingen.

Wat is de rol van CRM bij dit alles?

Een CRM-systeem centraliseert data van verschillende bronnen en slaat het op. Deze data kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van externe bronnen zoals Facebook of van interne bronnen zoals de klantendienst. Deze informatie kan snel uitgebreid en complex worden en big data worden genoemd. In zijn meest eenvoudige vorm maakt een CRM-systeem de data toegankelijk. Sommige CRM-software is echter in staat om deze data ook te analyseren en verbanden te leggen tussen gegevens die elkaar op het eerste gezicht niet beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het verband tussen een extra afbeelding in een mailing en de klanttevredenheid.

CRM software van Silvasoft

CRM software van Silvasoft

De best gewaardeerde crm systemen van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft CRM systeem € 3,95
Ongelimiteerd
Inclusief app
30 dagen gratis
(14 reviews)8.4/10
CRM in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
Sales automation
+ Boekhouding & HRM
(5 reviews)8.8/10
SuperOffice CRM systeem € 44,- p/m
Incl. agenda & e-mail
30 dagen gratis
Deskundige helpdesk

Vergelijk alle crm systemen op prijs, reviews en functies!

Tags:

big data, data

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie